film

April 1990: crox 4. Film van een project dat niet plaatsvond. Camera en live sound performance: Hans van Heirseele & Frank Van den Eeckhout. Digitalisering en montage (2008): Marc Coene. In het crox-archief is dit het vroegste filmische document en tout court een van de allereerste documenten.
1991: crox 16, ZELFPORTRETTEN. Laatste project op Beverhoutplein 7. Frank Van den Eeckhout, Guido De Bruyn en van, stichtende leden van Croxhapox vzw, presenteren elk een zelfportret. De presentatie van Guido De Bruyn, in de middelste ruimte, is een film die hij voor Kunst-Zaken maakte. Enkele maanden later is GDB opnieuw present, dit keer als regisseur van een korte BRT-documentaire over En Passant, crox 18. Een van de leden van de filmploeg, geluid of camera, is de vader van Jan De Cock. Bij de instalramen, verspreid over de Gentse binnenstad, 25 in totaal, is er één video-presentatie, een installatie van Renée Lodewijckx.
Daarna is 't gedurende enige tijd afgelopen met filmen. GDB filmt enkele van de eerste presentaties in het souterrain van Lucas Munichstraat 54. Van 1995 tot lente 1997 wordt er opnieuw gefilmd. Uit die periode zijn filmische documenten van een aantal openingsavonden. GDB filmt de vernissage van crox 40 met een performance, Het Mosselpannetje, en aansluitend een solo optreden van Raymond Van Het Groenewoud.

Januari 1996. De instalramen van Niblock, Brand en Devens worden gefilmd door een filmploeg van de BRT. Dit keer is Jan Blondeel de regisseur. Hij doet ook de regie van een preview van het Open Deuren project (herfst 1996). Voor dit project komt ook AVS een kijkje nemen.
In mei is er op Onderstraat 51 de presentatie van een video van Luc Gobijn.

Na een incident met de videocamera, een bruikleen, is er gedurende langere tijd geen apparatuur ter beschikking.

1998. crox 87, een project van Zjuul Devens. Een video-presentatie met twee registraties van een kanotocht.
1999. crox 89, Patricia Thornley (US). Een in een mijnwerkershelm verstopt filmfragment, duister, enigmatisch.
crox 95. Een project van Lieve D'hondt met tekeningen, collages en video. Luk Lambrecht wijdt een recensie aan het project.

Officieel begint Marc Coene tijdens crox 118 (2004), het eerste project van CarianaCarianne, met het documenteren van de crox-projecten wat gauw voor een indrukwekkend archief van fotografisch en filmisch beeldmateriaal zorgt. In werkelijkheid, wat we niet wisten, begon hij reeds eind 2003 met het documenteren van de crox-projecten. Een van de vroegste documenten is een filmisch verslag van het solo project van Frans Gentils (oktober 2003), het eerste project in de Lucas Munichstraat.

2004. crox 118, CarianaCarianne (US). Het eerste crox-project dat bijzonder uitvoerig gedocumenteerd wordt. In crox-boek nr 3, BORDERS (2006), figureren foto's van CarianaCarianne en Marc Coene. Los hiervan zijn er tal van filmische documenten. De performance tijdens de finissage wordt door meerdere personen gefilmd. Als ik het goed heb, is dit keer ook Guido De Bruyn opnieuw van de partij. Het verloop van het project wordt gedocumenteerd door Marc Coene, van en CarianaCarianne.
Op dat moment, lente 2004, is er in het programma zelf nog niet zo vaak een film vertoond. Daar komt gauw verandering in. Het begint met een werk van Johan De Wit, crox 126 (november 2004), iets dat hij jaren eerder al eens in Voorkamer getoond had. Het is een van de weinige video-presentaties op de instalraamlocatie.

Begin 2005 volgt het Sacre Bordel massacre van J. Van der Borght (crox 131), een ecclectisch project waarin Joris Van der Borght werk van een aantal van zijn zijn alter ego's samenbrengt. Naast objecten, publicaties, tekeningen en een installatorische constructie die de volledige ruimte in beslag neemt, waarbij we ook dat ene schilderij niet over het hoofd mogen zien, is er een uitgebreid aantal videofilms. Tijdens de vernissage is er een optreden van The Singing Painters, voor de verandering zonder Merlyn Paridaen. Na de pauze wordt de jonge snaak aan het drumstel kotsend afgevoerd en geven Michaël en van er een lap op.
Ook tijdens crox 137, een contextuele installatie van Thomas Karz (DE), wordt gefilmd. MC filmt het moment waarop Karz er aan begint. In 2005 zijn er ook films van Alda Snopek, Maria Degrève, Tuur Delodder, Nan-Ping Chang (TW), Adriaan Verwée, Stefaan Dheedene en Caroline Vincart.
The Final Speech (crox 147) van Adriaan Verwée is een geval apart. Voor dit project baseert hij zich op een still van de set van The Dictator, de film uit 1939 van Charlie Chaplin. A Manual (crox 152), op een performance van Stijn Van Dorpe na het eerste project in de zaal achterin, combineert drie films die Stefaan Dheedene in Afrika maakte. In het volgende project in dezelfde zaal, die op dat moment net in gebruik genomen is, toont Caroline Vincart foto's en een kort filmfragment: kraaien zwermen uit boven een kale akker. Net in die periode doet zich eenzelfde fenomeen voor binnen het crox-team. van stelt orde op zaken. De rotte appel gaat uit de korf.

In 2006 begint het met een project van Armee Leger, waar Wouter Feyaerts deel van uitmaakt. Het groepsproject heeft twee films van Bas Decaluwe. In de mediaruimte volgt in februari een project van Patrick Baele, een van de videos is een filmisch portret van Johan Joos.
crox 169, Annelies Slabbynck, BODY MAP. Een presentatie met klei-objecten en artefacten en een filmisch triptiek. Een van de actrices is Emilie De Vlam. In dezelfde ruimte is een video-presentatie van Thomas Broadbent.
De sequel van Basics2, mei 2006, op locatie in Abdij Maagdedale, heeft filmisch werk van Alda Snopek en Nancy Delille.
Met BEELD VAN DE BUURT volgt een videoproject, gecoördineerd door Winnie Bauwens, van leerlingen van kunstencampus Ottogracht. De Gentenaar besteedt ruim aandacht aan dit project. Meteen daarna is er in de kubus TWINS, een presentatie van Alda Snopek, en LINDA DELPHINE EN DE ANDEREN, een video van Lucia Penninckx. In het programma is geen focus op film of video, het gaat om een multimediale radius waar film en video vanaf 2006 op een meer nadrukkelijke manier deel gaan van uitmaken.
Een van de meest opmerkelijke presentaties is KAN JEG FOTOGAFERE MID BLITZ?, een filmische diaprojectie van Johan De Wilde (crox 178). In de kubusruimte volgt een project van Sarah Westphal (crox 185-1), Het Borstenorakel. Ook Jamez Dabramski Dean (BE), CarianaCarianne (US) en Debra Tolchinsky (US) presenteren films. 2006 is ook het jaar waarin we ons voor het eerst videoprojector aanschaffen. Het worden er twee, wat later uitgebreid wordt.

De eerste editie van Brainbox (herfst 2006) begint met een puzzel. Drie puzzelstukjes zijn een filmfragment waar Thomas Bogaert een diagonaal in de corridor geprojecteerde loop aan toevoegt en Carlo Mistiaen een film die hij eerder gemaakt had, Docteur Fumeur.
Tijdens de tweede week van november 2006 is er ook nog een filmpresentatie van Tim Onderbeke. Het staat op 1 in de reeks kort op de bal. Tim valt binnen op dinsdag en heeft meteen zelfde week een presentatie op vrijdag.

In 2007 begint het met preambulo van The Gentlemen's Gentlemen, een project van Brian Getnick en Noe Kidder. De presentatie is bedoeld als teaser voor het eigenlijke project, dat één jaar later plaatsvinden zal. Er is een film van David Kramer en met OBJECT presenteert Ian Kesteleyn een performance, een instalraam en een film. Enkele weken later volgt een filmweek met werk van Elias Grootaers en Nathalie Teirlinck.