fbpx fiets | croxhapox

fiets

Op 15 maart 1990 treft van onder een van de platanen op het plein vijftien fietswielen aan. De naakte velgen belanden op de eerste verdieping van Beverhoutplein 7. De keet kwam enkele weken eerder leeg te staan. van maakt de assen van de wielen met een koord, of misschien met ijzerdraad, aan elkaar vast, haalt er een trapladder bij en hangt de wielensliert aan het plafond. Net die avond komt De Bruyn op visite. Tot na middernacht werken beiden aan een presentatie die de titel Art Machine meekrijgt en de eerste crox-activiteit wordt. Croxhapox opent de deuren op 16 maart 1990.

Drive-in: fietsende bezoekers. In de Lucas Munichstraat gebeurt het af en toe. Michaël vindt het best een aardigheid om voor de verandering fietsend een project te bekijken. In 2009 komen er pvc-slabben in de hall waardoor het niet langer voor de hand ligt om vanop het woonerf tot helemaal achterin de achterste zaal te fietsen.

crox 145, Basics2, de sequel in Oudenaarde: Peter Lagast brengt een koersfiets in. De fiets belandt bovenop een van de rekken.
Een van de anekdotes is dat hij tijdens het Paasverlof van Brugge naar Zurich fietst en terug.

Bart Lodewijks en Huig Bartels (NL) fietsten van Breda naar de Noordkaap. Beeld- en tekstmateriaal werd een boek: Nooit meer naar de Noordkaap (Uitg. Elmar 1998). 'We fietsen 80 kilometer en zetten de tent op in een bos. Af en toe duiken er reeën op. Het landschap ademt. Ik kijk van de fiets naar de tent. Ik hoor de koffie pruttelen. Het is volle maan. De reis is weer begonnen.' (bladzijde 20)