chronologie

maart - juni 1990 - chronologie

5 maart 1990: de eerste verdieping van Beverhoutplein 7 (Sint-Jacobs Gent) komt leeg te staan.

15 maart 1990: Opbouw van 'art machine' (crox 1).

16 maart: Hans brengt het woord croxhapox aan op de ruiten van Beverhoutplein 7. Un chien Andalou in Studio Skoop.

19 maart: Edwin Carels maakt foto's van 'art machine'. Als document is deze fotoreeks het enige relict van crox 1 en op een enkel portret van Frank en Hans na tout court het enige fotografische relict van de beginperiode van croxhapox.

27 maart: crox 2 opent. Schilderijen van Hans van Heirseele. Het is de époque van de tweede reeks stillevens, olieverf, ruw gepenseeld.

1 april: Ignace De Vos is die dag de enige bezoeker.

2 april: de naam croxhapox wordt vervangen door 'upground'.

4 april: 'upground' wordt vervangen door croxhapox.

10 april: crox 3 opent, 'Roest rust' assemblages van Edwin Carels. Hans werkt de muurschildering op het eerste af en vervaardigt het blauwe uithangbord.

12 april: 12 bezoekers.

13 april: atelierbezoek bij Daniël Vandenbrande.

17 april: eensgezindheid over oprichten VZW. Guido draait bij nadat hij eerst helemaal niet te vinden is voor het oprichten van een vzw. Vanaf dit moment zal hij ook altijd min of meer als stoorzender functioneren, zijn bijdrage blijft beperkt tot momentopnames. Hans en FF stellen een werkschema op.

26 april: crox 4 opent en Hugo De Leener daagt niet op.

3 mei: atelierbezoek bij Michaël Borremans.

7 mei: crox 5 opent, werk van Peter Vandekerckhove.

10 mei: atelierbezoek bij Johan Joos.

11 mei: schrappen wat niet past, de 1ste affiche-campagne gaat van start. Het crox-logo verovert de Gentse binnenstad. Het gaat om 3 affiches waarmee croxhapox zich als kunstidee profileert. Guido levert het gros van de oneliners.

17 mei: atelierbezoek bij Annick De Zutter.

20 mei: crox 6 opent, werk van Andre Posman.

28 mei: de wijkagent maant aan om het blauwe uithangbord weg te halen van de voorgevel. Hans verwijdert het blauwe uithangbord.

29 mei: Het blauwe uithangbord komt toch weer aan de voorgevel terecht.

Een dag van prospectie, zonder noemenswaardig resultaat.

4 juni: crox 7 opent, tekeningen van Daniël Vandenbrande.

augustus-oktober 1994 - chronologie

1 augustus: Souterrain Aannemersstraat 54 komt leeg te staan. Uitgelezen kans om croxhapox weer op te starten. Kristel ziet het zitten. Guido skeptisch.

11 september: Herr Seele zegt toe voor solo project eind oktober.

13 september: Aangetekend brief naar Staatsblad.

14 september: Postpakket Guido met tweede versie steungeld. In het souterrain verwijderen van het behangpapier en reinigen muren. Het uithangbord in ere hersteld. Voorlopig geen idee hoe we het lichtcircuit moeten aanpakken.

15 september: Muren glad geschuurd en bewerkt met solarine. Grondlaag.

16 september: Telefoon van FF.

17 september: Croxhapox revisited. Richting - Plaats. Witten muren en houtwerk.

19 september: Nieuw rekeningnummer en een stapel overschrijvingsformulieren. Werkvergadering- Kristel, Guido, Bram. De puntjes op de i. Guido vindt 4 projecten op jaarbasis het maximum.

22 september: Erik begint aan het installeren van een lichtcircuit in het souterrain. Een ophangsysteem met buizen en hallogeenspots.

27 september: Bericht van Staatsblad. Herr Seele laat weten dat hij geen tijd heeft om de uitnodiging te maken.

28 september: FF overweegt standby positie.

29 september: We pakken het benedenkeukentje aan. Fotokopie van de uitnodiging, een A4tje.

3 oktober: Postzegels, 1.000,-BF. Dirk Peers zegt toe voor solo project.

4 oktober: Opschuren van ophangsysteem lichtcircuit en afwerken met een laagje loodmenie.

5 oktober: Factuur elektriciteitszaak op naam van Axoproxk. Nemen contact op met Olbrich. Guido stoort zich aan de gang van zaken.

7 oktober: We hebben 1 steunend lid, Lucien Posman.

8 oktober: Aanmaak van 4 crox-cards. Telefoon van Wouter Cox, iets over het lettertype dat ze voor Barbabelge willen gebruiken.

10 oktober: Persmededeling naar een aantal kranten en tijdschriften. Affiche OK. Fotokopie op 180g niet mogelijk.

12 oktober: Zeven steunende leden en een voorlopig totaal van 4.600,-BF. Final touch houtwerk.

14 oktober: Herr Seele laat weten dat Fabian zondag met de schilderijen langskomt.

16 oktober: Een kluchtig misverstand. Mijnheer heeft duidelijk last van een dikkenek. Een meningsverschil over de selectie. Teveel jeugdwerk, vinden we. Definitieve toezegging van Dirk Peers.

17 oktober: Twee werkjes van HS ophalen bij Michiel Hendryckx. Ontbijttafel, kop koffie.

18 oktober: MH levert nog drie zelfportretten van HS. Guido heeft de crox-cards uitgeprobeerd op 200g en kampt met tijdgebrek. 10 steunende leden.

20 oktober: We plaatsen een bestelling glazen bij Rogge. Guido formuleert een veto, het jeugdwerk van HS vindt hij niet door de beugel kunnen.

22 oktober: Bart en Surrender met vijf flessen witte wijn. Een week te vroeg.

23 oktober: Fabian steekt nog een werkje van HS binnen.

24 oktober: Voor 8.400,-BF aan steungeld. Danny Dobbelaere van Het Volk.

25 oktober: In De Morgen een door EB geredigeerde versie van de perstekst.

26 oktober: Guido niet te spreken over het artikel in DM. Herstellingswerken. Drank, wijn- en bierglazen. Op Studio Brussel hebben ze het heel even over HS en Croxhapox. Erik pakt het keukentje aan. L'Atalante van Jean Vigo op televisie.

29 oktober: Opening crox 22, vijftigtal bezoekers. De fotograaf van Het Volk wacht tot 22u op HS. Hij komt pas rond een uur of elf en is er zo goed als meteen weer vandoor. Dirk De Neef stelt ons voor aan Patricia Smith, een New Yorkse kunstenares.

september-november 1996 - chronologie

2 september: Perstrekst voor DM, Het Volk en AVS. Karien, Dirk Braeckman, Ignace De Vos, Wouter Cox en Thomas Mistiaen. Johan Neyt doet niet mee. Instalraamproject gehalveerd - Onderstraat 51 valt weg.

3 september: Atelierbezoek Dirk Peers. Afspraken met Dirk De Neef, Johan Van Roy en Koen Vercaemer.

4 september: Afspraak met layouter. DP verhuist naar Tienen - onder toezicht. Bevestiging van de locaties voor Beatrijs Lauwaert, Philippe Vandenberg en Michaël Borremans.

5 september: Luc Van Soom en Wim Delvoye aan de telefoon. Een postpakket van Thomas Hauser en een brief van Rumiana Popova. Het Volk laat weten ze dat een 'drop'-artikel plaatsen. Idem De Morgen, laat E. Bracke weten. 's Avonds een projectvergadering mbt Indonesië-project van Tramundi.

6 september: Prepress affiche wordt 9 september.

8 september: Kristel houdt zich bezig met de layout van de brochure. 's Avonds op locatie bij Theresa De Smet en Philip Vermeulen, in de Wolterslaan.

9 september: Merlyn & Adriaan zeggen toe voor optreden tijdens opening crox 50. Afspraak met Dirk Braeckman. Werkvergadering met Philip VB.

10 september: AVS. Invitaties crox 50 en Open Deuren op de post. Extra perstekst voor AVS en Eric Bracke. Layout brochure bijna afgerond. Locatie Scheldestraat 71 valt weg. Aanpassen. Twee nieuwe locaties: Scheldestraat 55 en Wolterslaan 119. PVB parasitair. Met Thomas Mistiaen prospectie van een locatie in de Bouwmeesterstraat.

11 september: Noordstarfonds overweegt sponsoring. Vroege namiddag: ophalen werk van Johan Van Roy. Opbouw crox 50. Telefoon van Lucy Slock. 's Avonds afspraak met Philippe Vandenberg. We tafelen in Ornek.

12 september: Paul Gees laat weten dat hij niet kan deelnemen. Positief advies van de Culturele dienst van Stad Gent. Regine C van de BRTN cultuurredactie. Communicatie met PVB op vriespunt. Opbouw tento Johan Van Roy en afspraak met Krist Demasure. Offerte van Sint-Joris Merendree. Peter D, Mieja D en Wouter C. Marc De Clercq op een locatie in de Wolterslaan. Korte werkvergadering met PVB.

13 september: Karel D zegt af. Een tweede lading invitaties. Afspraak met een zekere Colette van AVS. Reportage en interview woensdag 25 of donderdag 26. Sint-Joris Merendree - het wordt drukwerk met 1 steunkleur. Telefoon van Koen Brams. Later Marc De Clercq en Michaël Borremans. Afspraken met Dirk Braeckman en Peter Lein verplaatst naar morgen. 's Avonds komt PVB langs.

20 september: Telefonisch interview met iemand van De Gentenaar. Affiche op 250 exemplaren, drukwerk. Deadline layout brochure net niet gehaald.

21 september: MacDonalds in de Dendermondse steenweg komt over de brug met 5.000,-BF.

22 september: Kalken, In Den Bouw. In Wetteren een project van Tom Jooris, bij Bart Baele thuis. Danny vandenbossche zegt toe om de openingsrede te doen. Extra sponsoring van Bakkerij Bacaert en Frituur Cathy.

23 september: Sint-Joris Merendree. Telefoon van AVS. Later Gilde De Bal ivm project van Ignace. Iemand van Het Volk. 's Avonds het werk van Robert Clicque ophalen. Marc De Clercq.

24 september: Definitieve breuk met PVB. Onuitstaanbaar opportunisme. Faxbericht van de pers- en nieuwsdienst van VTM. Aankopen voor het instalraam van Ije: vezelplaat, witte acrylverf, plastiekfolie en TL-lamp. Bart Maris zegt toe voor concert zaterdag. Ook zondag ok. Uitnodiging opening, 500 exemplaren. Afspraak met Michaël B. De locatie van Dirk B - Scheldestraat 70.

25 september: Ije Raaijmakers, Koen Vanderhaeghen, Dirk Braeckman. Om 10u Jan Blondeel en de filmploeg van de BRTN. Gaan langs bij Korzakov, Vincent de Roder, Michaël Borremans, Karien Vanderkerkhove en Philippe Vandenberg. Om Halfdrie de filmploeg van AVS. Afspraak met Anneke en Thierry. Ruth. 's Avonds Yves en Christin.

26 september: Werk van Dirk Peers ophalen in Kortrijk. AVS: nieuwsitem.

28 september: Plechtige opening van Open Deuren. Speech van Danny in de deuropening van Aannemersstraat 54. Optreden van Kamikaze in het Souterrain. Veel volk. We gokken 500 à 600 belangstellenden.

29 september: Net als gisteren, plusminus600 belangstellenden.

30 september: Frank, Kristel - informele werkvergadering.

5 oktober: Een regenachtige dag.Nieuwe reeks olieverfschilderijen. Ondanks het regenweer toch paar honderd bezoekers. 's Avonds Huize Jacobus.

6 oktober: Duizendtal belangstellenden. Indrukwekkend.

7 oktober: Interview met Veerle Vogelaere van De Gentenaar.

8 oktober: Artikel over Open Deuren in De Gentenaar.

11 oktober: Afspraak met de Tsjechische kunstenaar Jaroslav Koran. Instalraam in de Serpentstraat. JK amper voorbereid.

13 oktober: Vernissage van solo-project bij Galerie Devos in Aalst.

14 oktober: Jaroslav met een alternatief voorstel.

15 oktober: video van crox 50. 's Avonds op stap met Jaroslav Koran.

17 oktober: Het instalraam van JK is een miskleun. En één van de duurste tot nu toe. 's Avonds Gosbert en Antje.

26 oktober: Thomas Broadbent oppikken in Zaventem. Een zekere Rolle C met een portfolio.

28 oktober: Instalraam in de Onderstraat, een werk van Nicoline VS.

29 oktober: Met Thomas B van Gent naar Calais. Ruwe zee. TB vernielt het handschoenkastje. Logies in Gower Street. We doen Soho en belanden in een jazz club. Concert van Cedar Walton. Tom snurkt als een varken.

30 oktober: Turner Prize 96 in Tate Gallery. Douglas Gordon. Een alternatieve non-profit plek in het noorden van Londen. Dan Covent Garden.

31 oktober: Rain rain rain. Van Londen naar Oxfordshire. Sublieme landschappen. Marlow, Steirmett - a winery, Park Corner, Henley on Thames. Oxford, boring. We rijden door naar Winchester.

1 november: Winchester, Petersfield, Arundel Castle. Brighton, Newhaven. De cliffs nabij Beachy Head. In Dover douane-controle. Dan Calais. We bereiken Gent om 10u 's avonds.