fbpx Faria, Pedro | croxhapox

Faria, Pedro

2012. Aan het eind van de zomer loopt een potig bericht binnen van Pedro Faria van het in Lissabon gevestigde Atelier Concorde. Senhor Faria nodigt croxhapox uit om aan HOST deel te nemen, een internationaal samenwerkingsproject met partnerorganisaties uit Nederland, UK, Frankrijk, Portugal en België. Van de betrokken organisaties kennen we alleen het Brusselse vzw Komplot. De andere organisaties: Kaus Australis (Rotterdam), Enclave Productions (Londen), Bristol Diving School, Triangle (Marseille) en het reeds genoemde Atelier Concorde. We hebben één week bedenktijd. Het samenwerkingsverband voorziet in uitwisseling/residentie en een aantal tentoonstellingsprojecten.
Na wat opzoekingswerk stemmen we in met het project en sturen Pedro al de documenten die hij hebben wil. Het dossier van het Lisbonse Atelier Concorde belandt in Brussel, bij de Europese Gemeenschap, en wordt er positief beoordeeld, het grensoverschrijdende project HOST van Atelier Concorde krijgt 60.000 euro toegestopt. Dit bedrag is pas definitief als Atelier Concorde papieren voorleggen kan waaruit blijkt dat ze voor het project over een budget van minstens 100.000 euro beschikken.
2013. We skypen met Pedro. Pedro bevestigt dat ze zekerheid hebben over 118.000 euro. De Portugese overheid komt tussenbeide met 25duizend en met wat alle partnerorganisaties inbrengen halen ze makkelijk de gestelde limiet. Jelle gaat in het Londense Enclave Productions langs. Er wordt uitgekeken naar de eerste gezamenlijke meeting, die maar liefst een week neemt, begin september. Omdat het onzinnig en ook te duur is om met het hele crox-team voor een week naar Lissabon te verhuizen en begin september bovendien het nieuwe seizoen begint, besluiten we dat ik m'n eentje naar Lissabon rij. Vliegen doe ik helemaal nooit. Het Von Triersyndroom is idd ook op schrijver dezes van toepassing. Ik kom op het idee om de rit naar Lissabon te combineren met een tweede syllabische route. Lange afstanden aan het stuur van een auto deed ik vaker. In 1999 reed ik maar liefst drie keer tussen Gent en Màlaga waarbij de eerste tussenstop telkens Biarritz was. Op 31 december 2008 deed ik formeel exact hetzelfde, ik reed van Lissabon naar Madrid en een dag later van Madrid naar Parijs. Omdat de meeting in Lissabon wat ongelukkig valt, pal midden de opbouw van de eerste productiecluster van het nieuwe seizoen, beslis ik net voor de zomer om het met een syllabische route te combineren, een route van Saint-Nazaire naar Sainte-Eulalie, de loop van de Loire volgend. Begin augustus tuimelt een mailtje van Pedro in de inbox met de onwaarschijnlijke mededeling dat het HOST-project misschien niet doorgaat. Ze doen er alles aan, staat er, om ook zelf meer te weten te komen: de Portugese overheid deed een stap opzij. Zonder de 25duizend van Portugal dreigen ze de EU-funding mis te lopen. Drie weken later blazen ze het project af, waarop wij voorstellen om toch contact te houden en een light version van het project te realiseren. Jelle en ik rijden naar Rotterdam.
Eind december rij ik naar Lissabon. De route gaat over Biarritz en Salamanca. Vlak bij Barrio alto ontmoet ik senhor Faria.
2014. Een crox-project van Pedro Faria en Francisca Carvalho, van Atelier Concorde. Vzw Komplot resideert in Lissabon, waarop een residentie van Atelier Concorde in Brussel volgt.
2015. Een crox-project van Bristol Diving School.