fbpx Nausea | croxhapox

Nausea

crox 497. Een project van Oona Libens (BE/woont en werkt in Malmö) en Teatro Dondolo. Uitvoerders: Eirik Vindgren (NO), Mia Lundholm (SE) en Oona Libens.
Multimediaal figurentheater. Schaduwspel, filmprojectie, geluidsband en live performance onder andere op zingende zaag en trompet.
Twee stemmen: de Franse is de stem van een dame, vloeibaar, onscherp, kabbelend(1), de Engelse stem, die van een man met Brits accent, helder, weloverwogen sprekend zonder haast te maken(2). De vrouwenstem gaat eerst, vaak tien tot vijftien seconden na aanvang van het fragment en verdwijnt gradueel onder de stem van de man, die later komt en de toehoorders meelokt in de diepte van de oceaan. Er is een fascinerend contrast tussen het timbre van beide stemmen, de Franse, vrouwelijke stem bijna net zo vloeibaar als het water waarin de mannelijke stem loodrecht zakt, onbewogen en met een net zo afgemeten als lichtvoetige, syncopische balans tussen het begin en het eind van elke mededeling.
Na de aftiteling is er een eerste zwart-wit filmfragment. De kustlijn ter hoogte van Senja, een eiland ten noorden van de Lofoten. Aan het eind van dit fragment duikt de mannelijke stem in het water. Wat volgt is opgedeeld in vier fragmenten: het krioelende, haastige leven net onder de waterspiegel (zeepaardjes, molusken, mossels, een school haringen, garnalen), en de zone net daaronder waar het er schimmiger aan toegaat (zeespinnen en oceaanbewoners met chimerische, stekelige en draderige vormen). Met de derde etappe belanden we in de donkerste diepte, een zone waar geen zonlicht doordringt (spookvissen, medusas), en onder die diepste diepte is nog een diepte, die waar een zeemonster van angstwekkende omvang rondwaart, de van alle meest reusachtige inktvis, en daaronder, in een nog diepere diepte, de zeelui, de kapiteinen en de bootsmannen die in het drabbige stof van de oceaanbodem van hun vrouwen dromen. Het spitsvondige spektakel toont een enorme diversiteit aan technieken en getuigt zowel vormelijk als inhoudelijk van groot meesterschap. Het is pakkend, ontroerend, in elk detail weloverwogen en speels en wordt logischerwijs negen keer op rij op groot applaus onthaald.
13 - 16 mei 2015. Twee voorstellingen op woensdag, vrijdag en zaterdag, drie op donderdag.

lijst van dieren (aanvulling OL)

zeepaardjes (komen niet in de tekst voor, wel in beeld)
plankton
haring / schools of herring
garnaal / shrimp
zeespinnen en kreeftachtigen / sea spiders and crustaceans
siphonophorae (klassa Hydrozoa, subklasse Leptolinae, orde Siphonophores, suborde Physonectae, familie Apolemiidae) kunnen tot 70-80 meter lang worden
de dansende visgraten (worden niet genoemd in de tekst)
de depressieve hengelvis / anglerfish
kwallen / the jellyfish or medusae
de kolossale inktvis / the colossal squid
captains and sailors

muziek (aanvulling OL)

Muziek en geluid is van Oona Libens in samenwerking met Marcello Valerio Coburn, Lisa Isaksson, Henning Erlandsson, Axel Skalstad, Eirik Vindgren, Ida Traasdahl, Göran Abelli, Dominique Guyot en Bjorn Hegstad.

(1) Ingesproken door Dominique Guyot.
(2) Ingesproken door Nik Taylor aka Dr Bodham.