fbpx november | croxhapox

november

November 1990: Bijna 10 jaar Cowboy Henk (crox 10).

November 1991: Anderhalve maand na En Passant is het heel even betrekkelijk rustig aan het crox-front. De eerste editie van het Copy Art Project loopt op z'n eind. Het Gentse stadsbeeld hangt propvol crox-affiches. Het crox-team, tijdelijk aangevuld met Dirk Vanderhaeghen, spitst zich toe op het Signos-project.

November 1992: FF neemt afstand van croxhapox en zal zich kort nadien toeleggen op de productie van animatiefilms.

November 1993: niets.

November 1994: Herr Seele (crox 22).

November 1995: Antje Dorn (crox 31). Krysztof Denek (instalraam, crox 32).

November 1996: Nicoline Van Stapele (instalraam, crox 54). Sjoerd Paridaen (crox 55). Concert: Memaz Quartet. Sjoerd Paridaen, Michaël Borremans en Marijke Bontinck treden toe tot het crox-team.

November 1997: Schilderkunst Hedendaags Belgisch (crox 70). Concert: Bart Maris & Filip Wauters.

November 1998: Karien Vandekerkhove (crox 85). Michaël stapt uit het crox-team.

November 1999/2000: niets.

November 2001: van wordt opnieuw aangesteld als voorzitter van Croxhapox vzw.

November 2002: Er wordt uitgekeken naar een ruimte in het Gentse; huren in Gent werd een dure kwestie. Het perspectief ziet er niet te best uit. Er doen zich twee alternatieven voor: een locatie die VZW Nucleo beheert en een fabriekspand in de nabijheid van de Dampoort.

November 2003: Basics 1 (crox 110).

November 2004: instalraam Johan De Wit. In de Lucas Munichstraat wordt een tweede ruimte in het programma betrokken. Christope Lezaire pleistert de muren. Eerste project in de nieuwe ruimte is een solo van Carole Vanderlinden. Het andere project, in de kleine croxruimte, is een solo van Pieter De Gand.

November 2005: instalraam Samir Boudia (administration). Projecten van Karien Vandekerkhove, Caroline Vincart, Lou M. C. Mulder en Ria Bauwens. In de mediaruimte een ingreep van Alan Smith en Michael Buckland. Alan toont werk dat hij samen met z'n dochter Suzan maakte. Tussendoor is er ook een kleine inventie van Thomas Karz: The Kitchen.

November 2006: BRAINBOX, unit 4 - unit 5 - unit 6. Laatste week van het project van Thomas Böing; eerste week van het project van WELD. Recensies in Zone09 en H-art.

November 2007: Een instalraam van Luk Berghe (crox 230), van begin oktober tot halverwege november. Laatste week van de projecten van Christophe Lezaire (2de), Pieter De Clercq (1ste), David Smithson (1ste) en Adriaan Verwée (2de solo project). In de kubusruimte een project van Julian Moran en in de hall een monitor met een reeks olijke animatiefilms van Emmanuel Depoorter. FF staat aan het roer en ontvouwt zijn plan de campagne. Meteen na de afbraak van crox 230 volgt een instalraam van Tamara Van San (crox 238). Op zaterdag 24 november is er de vernissage van Schilderproject 1 en een presentatie van de Mailart Call 'what about croxhapox'. Een karrenvracht inzendingen van alles bij elkaar 200 kunstenaars. China ontbreekt. Frips en Marc Coene coördineerden het project. Tijdens de presentatie steekt Sjoerd een handje toe. Guy Couckhuyt zorgt voor een felgesmaakte deejay-set, free jazz en experimentele muziek. Het schilderproject (crox 239) combineert werk van Carole Vanderlinden, Gerd Ververs, Florin Buta (RO), Kurt Duyck, Stef De Brabander en Ian Kesteleyn. De redactie buigt zich over het boekproject van Philippe Vandenberg. Rob De Schutter, een nieuwe medewerker en kersvers lid van de crox-redactie, zit mee aan tafel. Philippe blijkt niet meteen door te hebben wat wij met 1 steunkleur bedoelen. Er komt een oplossing uit de bus waar Philippe zich wel mee kan vinden: alles reduceren tot zwart en 2 steunkleuren. Werk aan de winkel.

November 2008: Laatste week van het megaproject van GM. Grégory Decock (F) (le fondateur lui-même), Nicolas Durand (F), Manor Grunewald, Pieter Bautens, Guillaume Escallier (F), Philippe Cardoen en Tim Onderbeke. Grégory en Tim hadden eerder al een solo presentatie. In de zaal achterin ging begin oktober de tweede editie van Brainbox van start. November levert een tweede en een derde fase. Het museale startschot is niet van de poes. Unit 2 /Stijn Van Dorpe, Christophe Lezaire en Marina Yee/ heeft het er moeilijk mee. Er wordt gefilmd, de muur achterin krijgt een laagje roze verf en Marina maakt van de sokkel een fontein van gladiolen. De derde unit komt traag op gang. Honoré d'O bevindt zich in de Limousin. Maud Vande Veire en Antoine Van Impe beginnen elk op hun manier aan het herformuleren van de situatie. In de slotfase van de opbouwweek komt het uiteindelijk toch tot een gezamenlijke actie. Tussendoorprojecten van Cathérine Lommée, twee films die ze in Tsjechië maakte, HAIKU en SKULPTUR 1, en Sanne Debrabandere. Eind november openen drie nieuwe projecten: Buried Alive van Adam Geczy, drie videoportretten, en solo's van Sander Buyck en Lien Nollet. Tijdens de openingsavond van deze projectperiode zorgt Adam Geczy met Toasting On The World Food Crisis With A Bottle Of Dom Perignon voor een beklijvende performance. In de zaal kan je een speld horen vallen. In de kubusruimte is er het eerste deel van een triptiek van Nel Aerts.

November 2009: Zondag 1 november, laatste dag van de projecten van Carole Vanderlinden en Michel Couturier. Op 5 november de boekvoorstelling van Over Vorm van Hans Theys, het 14de crox-boek, in het Brusselse Pasaporta. Een 70-tal aanwezigen. Projecten van Frank Merkx & Robbert Goyvaerts /An evironment in yellow and blue/, Roel Jacobs /Gent-Bejing/ en Hans Beckers met 5 uitvoeringen van 'Tzwartetafeltjeconcert. Op 23 november concerten van Drekka (US) en Library Tapes (SE), een gastproductie van Morc Tapes. Eind november opent een nieuwe reeks projecten, solo's van Yoshimasa Matsumoto en Karin Borghouts, in de kubusruimte een presentatie van Jerry Galle en in de videoruimte de 5de presentatie van Svend Thomsen's TVF Art Archive, The Theatre Compilation n°1.

November 2010: crox 339, het instalraam van Ada Van Hoorebeke, was gepland voor augustus-november 2010. Het project wordt verlengd tot en met december. Projecten van Mario De Brabandere, Florin Buta en Kelly Vander Haegen. Met de catalogus voor het project van Mario (een coproductie De Ziener-croxhapox) loopt het fout. Het project van Mario De Brabandere wordt vrij algemeen ingeschat als top. Intrigerende mystificatie. Kwetsbaar, fragile, emotioneel, uitgepuurd, pakkend. Voor Florin Buta is het z'n derde crox-project. Van een van de werken wordt een crox-card gemaakt. In de kubus is er een presentatie van de Duitse kunstenaar Reinhard Doubrawa, BRAINENLARGEMENT. Plusminus 150 foto's in een speciaal voor het project gemaakte wandkast. Dat is zo fameus dat we het project verlengen tot eind februari 2011. In de Thomsenruimte is een compilatie met The Endless Story of Fluxus als titel. Ben Vautier, George Macunias, Dick Higgins, George Brecht, Milan Knizak, Joe Jones, Ben Patterson, Emmett Williams en nog wat coryfeeën van de fluxus scene. Een interessant moment. Ook deze presentatie wordt verlengd. Eind november volgt een openingsavond met projecten van Robin Vanbesien, Martin Sommer (DE) en Kris Van Dessel.