fbpx belga | croxhapox

belga

Persagentschap Belga plaatst eind juni 2003 volgende mededeling op het web: Kunstgalerie Croxhapox herbegint in Gent - GENT 26/06 (BELGA) = De Gentse kunstgalerie Croxhapox, die drie jaar geleden de deuren sloot, heropent dit najaar in een klein pand in de wijk Macharius-Heirnis. Dat heeft initiatiefnemer Hans van Heirseele aan Belga meegedeeld. Croxhapox was van bij de start in 1990 altijd een buitenbeentje in de sector, omdat het vooral viste in de pool van jonge kunstenaars en omdat het zelf weinig of geen geld verdiende aan de werken die kunstenaars verkochten.
'Wij waren een laboratorium van jonge actuele kunst', zegt stichter en bezieler Hans van Heirseele, 'meestal brachten we jonge kunstenaars die nog zeer weinig kansen hadden gekregen in het tentoonstellingscircuit'. De galerie werd in 1990 opgestart, in een kraakpand aan het >Beverhoutplein, en verhuisde later naar de Aannemersstraat. Voor de wat bizarre naam inspireerde Van Heirseele zich naar eigen zeggen op zijn dagelijkse dieet van >croque monsieurs en op een zelfverzonnen verhaal rond croxhapox, een androïde (robot) uit het jaar 200.000.
Financieel heeft Croxhapox in al die jaren hard moeten knokken, temeer daar het relatief onbekende namen bracht en geen of weinig procent vroeg op de verkoopsom van de tentoongestelde werken. Van Heirseele gaat er wel prat op enkele kunstenaars gelanceerd te hebben, zoals Michaël Borremans en Jan De Cock.
De dagelijkse leiding en programmatie zijn in de handen van Hans van Heirseele plus Raphaël Dua, Ward Denys en Bram Dujardin. Kristel >De Buck en Sjoerd Paridaen zetelen in de adviesraad. Het nieuwe pand in de Lucas Munichstraat (90) is met zijn 8 op 3 meter behoorlijk kleiner dan de laatste galerie in de Aannemersstraat, maar mogelijks neemt Croxhapox nog uitbreiding, aldus van Heirseele. Eerste afspraak: najaar 2003. Wiens werk op die eerste tentoonstelling te zien zal zijn, is nog niet bekend.