fbpx monochroom | croxhapox

monochroom

De monochromen van Marc Angeli (crox 70 - Schilderkunst Hedendaags Belgisch). Met pigment en honing op paneel aangebrachte monochrome vlakken.

'Eigenlijk maak ik steeds monochromen: het afgebeelde verguldt de pil.' (Johan De Wilde, PARTICLES p.27)
De 3-dimensionele monochromen van Ward Denys (crox 75). Witte objecten.
Matgrijze betonsculpturen van Dirk Zoete (crox 211).
De achterzijde van de flyers voor de projecten van Dirk Zoete en Peter Morrens: monochroom biljartgroen.
De monochromen van productiehuis Vervaecke (Verzamelwoede 2007) zijn weliswaar monochroom maar hebben een ander uitgangspunt, ze zijn bedoeld als fond voor de vele honderden genummerde en op een iconografische manier repetitieve schilderijen van het kunstenaarsduo Lieven Cateau en Anneke Van Nuffel.
Een monochroom rood beschilderde affiche, een werk van Jan Wiels dat deel uitmaakt van het eerste project van WELD, november 2006.
De monochromie van een lege bladzijde. Het begin. Van het brainboxterritorium, eerste editie, nadat Pieter Vermeersch er aan de slag ging. Van een zwarte bladzijde.
Het monochrome blauw van het crox-uithangbord.

De monochromen van het CCNOA-universum. Niet zelden wekt monochromie de indruk of althans het beeld van een ter plaatse trappelen in het schilderkunstige moment. Interessant: toen ik in Amsterdam een van de vele zwarte vierkanten van Kasimir Malevitch zag, bleek het craquelé zo nadrukkelijk en alomtegenwoordig dat het zwarte een gecraqueleerd vierkant geworden was, het craquelé van een oude, dorre muur.
Persoonlijk heb ik steeds weer een sensatie van Uebersensualieit bij het eerder vermelde werk van Marc Angeli. Wordt het heel erg vlak en mechanisch dan heb ik er meestal geen zak aan. Eenzelfde sensatie heb ik als een huis in de straat waar ik woon gerenoveerd wordt en de gevel opeens spekglad één kleur biedt.

k idyllische tendens naar het monochrome (uit Waadruim: legenda, crox-boek nr 7, Nicolas Leus: lijst 5)

Based Painting, een door Dieter Durinck en Vincent de Roder samengesteld groepsproject, december 2014. Monochromen van Tim Onderbeke.
Foto's (afdrukken, prints) van Sébastien Bonin die zich tot één kleur beperken.