fbpx wandeling | croxhapox

wandeling

1. Parafrase op een gedicht van Drummond De Andrade (1989) - uit zelfde periode als het in de En Passant catalogus opgenomen 'De bedoeling van het licht van elektrieke palen'. Auteur: van.

En als ik langzaam liep,
vadsig, burgerlijk,
als ik langzaam liep
de lange weg
helemaal tot het eind,
er is een restaurant,
ik tel wat ik bij heb,
het wordt geen bargoens festijn,
de muntjes tikken in m'n broekzak,
ergens in een kleerkast heb ik een biljet van twintig
besef ik,
er zijn straatleggers aan het werk,
ik wandel tussen de stenen door,
wat voel ik me hebberig vandaag,
vadsig, burgerlijk,
hier is illusie aan het werk,
glimlachend passeer ik de koeien en het landschap, lanen en kerkjes,
een biljet van twintig laat je niet zomaar liggen,
god en ik zag een steen over het hoofd,
wat een complex landschap van huizen als keien,
k hoor het zingen van vrouwen en verre meisjes,
ik hoor het tikken van het pasgeld
en ik tel wat ik bij heb

2. Het wandelparcours van het En Passant project (1991) start in de Sint-Pietersnieuwstraat. Locatie 1 is Backstage. Locaties 2 tot 4 bevinden zich in dezelfde buurt - het werk van Marc De Roover in een kledingzaak (Sensa, intussen sinds een eeuwigheid opgedoekt), dat van Hugo De Leener vlakbij Musicman, dat van Renee Lodewijckx enkele stappen daarvandaan. Via Pollepel- en Savaanstraat gaat het richting Nederkouter en vervolgens naar de Veldstraat. Hier is de vijfde locatie, Fnac, waar Luc Gobijn in de vitrine een fallisch object heeft uitgestald. De rest van het parcours begint in Onderbergen op een boogscheut van de Veldstraat. Het werk van Guy Bleus is in de etalage van Drukkerij Imschoot, op dat moment in Onderbergen, van Johan Van Geluwe is er een genadeloos mooie ingreep in de vitrines van het Poëziecentrum. Van hieraf kan men de waterkant volgen of de Veldstraat nemen, de volgende locatie is namelijk Korenmarkt 1, hier is het Club-filiaal, een mainstream keten waar Rudolf De Greef een spitsvondige ingreep uitvoert. Vervolgens gaat het via de Groentenmarkt en voorbij het Gravensteen naar de etalage van Avalon, een vegetarisch restaurant, locatie waar Edwin Carels een instalraam maakte. Om de hoek is een steegje en dringt men binnen in het Patershol. Hier zijn meerdere locaties. In de Hertogstraat op huisnummer 17 een diaprojectie van de Nederlandse kunstenaar Willem Buijs; in Oudburg locaties met werk van Gombeer en Van Akoleyen, in een zijstraat de ingreep van Jules De Ranter en in Sjapoo, een hoedenwinkel, de interventie van Nora De Rudder. Vandaar gaat het naar een pand in de Ottogracht waar Sjoerd Paridaen en Erik Lagrain de kamer op het gelijkvloers van huisnummer 21 met was hebben ingevet. Via de Baudelostraat belandt men in de Serpentstraat voor de etalages van De Schaar. In dezelfde buurt is ook de locatie waar Philippe Flachet aan het werk ging. Het traject maakt een ommetje via de Belfortstraat (een werk van Wouter Cox) en Onderstraat 26 (een werk van Willo Gonnissen) en eindigt in de Hoogpoort. Cirque Central is de laatste locatie van het traject.

3. Open Deuren, buurtproject (1996). Het wandelparcours (voor wie de nummering van de locaties respecteert, van 1 tot 94) begint in de Aannemersstraat. De etalage van krantenwinkel De Griffel is de eerste locatie. Een eind verderop bevinden alle locaties zich ter linkerzijde, ook Aannemersstraat 54, de croxruimte. Hier neemt de wandelaar rechtsaf: hij of zij neemt de Bouwmeesterstraat. Aan het eind van de Bouwmeesterstraat zijn er enkele alternatieven: in de Scheldestraat, in het verlengde van de Bouwmeesterstraat zelf en een eind terug voorbij het hoekpunt - waar men weer in de Aannemersstraat belandt - hier zijn een aantal afgelegen locaties. Aan het zuidelijke punt van de Scheldestraat gaat het via de Wolterslaan naar de Nijverheidsstraat waar zich de meest noordelijke locaties bevinden. Vandaar gaat het via de Schilderstraat en de Toekomststraat naar het begin van de Aannemersstraat.
Kunstenaarstraat en Beeldhouwersstraat zijn de enige straten in de buurt die niet in het project voorkomen.
Alle straten op twee na bevinden zich op het grondgebied van Sint-Amandsberg. De Nijverheidsstraat (westelijk) en de Wolterslaan (zuidelijk) bevinden zich op het grondgebied van centrum Gent. De buurt is het meest zuidelijke deel van Sint-Amandsberg.
Locatie 94 is non communicable: Galérie Gerald, de wandelende galerie.

4. Van de tweede crox-locatie (Aannemersstraat 54, 1994-2000) naar de derde crox-locatie (Lucas Munichstraat 76/82) is het een korte wandeling. Beide locaties bevinden zich in hetzelfde stadsdeel: Macharius-Heirnis.

5. Wie zich bvb aan het Belfort bevindt en op wandelende of stappende wijze naar de Lucas Munichstraat wil, neemt eerst de Belfortstraat tot aan Sint-Jacobs. Aan het rondpunt neme hij of zij de eerste afslag, Steendam. Voorbij de brug over de Leie volge men de waterkant. Er is een yachthaven. Er staan bomen. Aan het tweede brugje, dit keer niet over de Leie maar over een kanaaltje dat verderop aansluit op de Gentse haven - gaat men rechtsaf, over het brugje. Men negere de Schoolkaai. De eerstvolgende straat is de Lucas Munichstraat. Hier gaat men linksaf. Een eind verderop ter linkerzijde, er is een gemoderniseerd beluik. Hier is de croxruimte. Het is een korte wandeling.

6. De corridor tussen hal en offside (brainbox, backspace) is 21m lang. Naar de materiaalstock - of schuifdeurstock - stappen en daarna opnieuw naar de hal maakt 42m. Maakt 52m als betreffend persoon bijvoorbeeld een van de Sony beamers gebruiken wil. Ten opzichte van de deuropening van de schuifdeurstock bevindt het videomaterieel zich helemaal achterin de stockruimte.
Laten we voor heen en terug hal-stock-hal 50m als gemiddelde nemen. Op een drukke dag doet de materiaalmeester, de klusjesman, een kunstenaar of de artistiek directeur gauw minstens 10 keer die afstand. Dit maakt 500m. Aangenomen dat de klusjesman slechts twee dagen in de week in croxhapox bezig is maar net vanwege zijn taken de hele tijd door tussen hal en stockruimte heen en weer te stappen heeft, a rato van het gemiddelde van 10 keer, twee keer 500m, maakt dit 1 kilometer. In de veronderstelling dat hij dit niet elke week doet maar elke maand slechts 6 dagen, komen we op 3 kilometer. Redelijkerwijs valt aan te nemen dat hij dit het hele jaar door doet aangezien er nu eenmaal het hele jaar door klusjes op te knappen zijn. Na verloop van één jaar heeft de klusjesman, hoogstens door telkens heen en weer te stappen tussen hal en stockruimte een afstand van 36 kilometer afgelegd.