fbpx maart | croxhapox

maart

1990. De activiteiten van croxhapox beginnen op 15 maart 1990. Er is geen vuiltje aan de lucht. De titel van het eerste project is ART MACHINE. Eind maart volgt een tweede project. Het gaat er nonchalant aan toe. van, de initiatiefnemer, wordt amper gesteund. Het initiatief is in een kraakpand. De eerste projecten passeren zonder dat ook maar iemand wat opmerkt. Er is geen team. van doet het op z'n eentje. Guido De Bruyn participeerde naar hartelust in Art Machine. Om op basis daarvan het initiatief te nemen om een project te beginnen, ziet hij niet zitten. Hij vindt het open deuren intrappen, haakt af. Het tweede project maaky 7 bezoekers. Edwin Carels stemt er mee in om een presentatie te doen op het eerste van Beverhoutplein 7.
1991. Op het eerste van Beverhoutplein 7 is een presentatie van Christ Michiels.
1992. Beverhoutplein 7 is verleden tijd. De actviteit van Croxhapox vzw spitst zich toe op actviteit in het publieke domein. Eind 1991 is er En Passant geweest, een project met instalramen. De huidige activiteit spitst zich toe op twee edities van crox 17, het copy art project, en het finaliseren van Signos de Admiracion, een grootschalig project waarvoor we het totale grondgebied van Gent centrum willen gebruiken. We ontvangen maquettes van Henk Visch en Luigi Mainolfi. Er zijn vergaderingen op beleidsniveau. Signos komt in een stroomversnelling. Eind mei, Jan Hoet werd ingehuurd om een oordeel over het project te vellen, volgt een negatief advies. Het SIGNOS project wordt afgevoerd. Frank stapt op uit het team.
1993. De leden van het wat het toekomstige crox-team zal worden, frekwenteren Opus Operandi en Huize Jacobus. Er is geen vuiltje aan de lucht.
1994 Aan het eind van zomer 1994 gaat het in een stroomversnelling. In het soutarrain van Aannemersstraat 54 wordt plaats gemaakt voor een tweede edtie van croxhapox. Het programma opent met presentaties van Herr Seele en Dirk Peers.

Maart 1995: Dirk De Neef (crox 26). Urk Piw.
Maart 1996: Dirk Peers & Ruth Mentens (crox 40). van (performance, het mosselpannetje), Raymond Van Het Groenewoud (solo concert). Peter Voorn (crox 41, instalraam), Sjoerd Paridaen & Erik Lagrain (crox 42, instalraam).
Maart 1997: Dirk Zoete (crox 60).
Maart 1998: Thomas Boing (crox 73) & Bart Vandevijvere (crox 74). Na crox 70 (nov-dec 1997) en Kamagurka (crox 72, februari 1998) is dit de derde keer dat zowel souterrain als beletage van Aannemersstraat 54 gebruikt worden. Croxhapox programmeert dubbeltentoonstellingen tot juni 1999.
Maart 1999: Marc Maet (crox 92) & Michaël Borremans (crox 93). Concert: Memaz trio. Een cruciaal moment. Tijdens de openingsavond geven Merlyn en Adriaan een spetterende vertoning ten beste. Ze spelen tot een gat in de nacht.
Maart 2000: Lucia Penninckx (crox 102).
Maart 2001: Merlyn Paridaen start Space is the place, in hetzelfde souterrain waar Croxhapox enkele jaren eerder furrore maakte. The Singing Painters treden op in Roeselare, van het originele trio zijn alleen Merlyn en Hans van de partij en de naam is voor de verandering Four Months To Christmas.
Maart 2002: de slaapzalen van de begijntjes, beheerd door VZW Nucleo, komen in beeld als nieuwe locatie.
Maart 2003: crox-vergadering, heropstarten activiteiten.
Maart 2004: Jos Van Meerssche (crox 116).
Maart 2005: instalraam van Wouter Decorte. Projecten van Ante Timmermans, Robin Vermeersch en Thomas Karz (D). Anja Hellebaut stapt op uit het team.
Maart 2006: instalraam van Dr. Al.If (verlengd wegens succes). Projecten van Maud Vande Veire, Annelies Slabbynck en Thomas Broadbent. Publicatie van crox-boek NR.1 van Maud Vande Veire. Het dak van het fabriekspand wordt opgelapt, een pleister tegen de chronische wateroverlast.
Maart 2007: Projecten van Wouter Decorte (plooibaar landschap), Marc Coene (fotografie) en Wim De Waegeneer (Finding Nemo). Eind maart openingsmoment van het project NEW AMERICAN STORY ART, een door Larry Walczak gecoördineerd groepsproject, en The Gentlemen's Gentlemen, een project van Noe Kidder en Brian Getnick. The Medium, een opera voor mezzosopraan van de Britse componist Peter Maxwell Davies, een project van Els Mondelaers.

Maart 2008: Philippe Vandenberg, Black a garden for St. John's Millbrook (crox 247). Publicatie van het gelijknamige boek, crox-boek nr 8. In de kubusruimte een project van Karel Wouters (crox 248). Schilderijen van Rik Soenen in de Thomsenruimte (crox 250). In de grote zaal een duo-presentatie van Heike Kati Barath en Oliver Schulze (D). Op 11 maart een try-out van The Chicken Factory, een project van Luetta en Veridiana Zurita (BR). Op 24 maart een KRAAKproductie: Jack Rose (US) en Hush Arbors (GB). Op 27 maart een toonmoment masters schilderkunst kask en op 28 maart ZWERM, een kwartet voor elektrische gitaar. Ze voeren werk van Larry Polansky (US) en Nico Sall uit. Een dubbele première: eerste uitvoering van het kwartet voor elektrische gitaar van Nico Sall en tout court het eerste concert van ZWERM. Tijdens het laatste weekend is er een tweede editie van 'Hoe bouw ik een tentoonstelling?', een door Kunst-Werk(t) georganiseerde workshop van Georges Uittenhoeve.

Maart 2009: Projecten van Mil Ceulemans (crox 290) en Haritz Guisasola Izeta (ES/crox 291). In de kubusruimte het tweede deel van een drieluik van Nel Aerts (crox 285). Brainbox2 zit voorbij halfweg: ingrepen van unit 7 (Stefaan Dheedene, Steffie Van Cauter en Daniëlle van Zuijlen) en unit 8 (Hans De Meulenaere, Thomas Böing en WELD). Unit 7 bouwt een kot rond de door unit 5 ingebrachte houtkachel en maakt er een sauna van. Het resthout wordt opgestookt en alle eerder ingebrachte elementen gefotografeerd, gelabeld, in dozen verpakt en via Ebay te koop aangeboden. Korte projecten van Kathy Vercauteren, Frank & Robbert en Johanna Van Overmeir, studenten Multimediale Vormgeving, en twee toonmomenten 3de bachelor schilderkunst, resp. Kask en Sint-Lucas. Halverwege maart een nieuwe projectperiode met solo's van Rik De Boe en Johan Boutelegier. De pdf van Majuskel van Johan Joos, het twaalfde crox-boek, gaat naar de drukker. In de videoruimte is er, simultaan met de solo's van Rik en Johan, een tweede presentatie van TVF art archive, dit keer verfilmingen van performances van Alvaro Restrepo (CO), de Deense WORST art group waar onder andere Jakob Schokking deel van uitmaakt, David Moss en Henning Frimann & Pierre Oliver Jorgensen. Op 27 maart is er een gastproductie, het concert van Nadja, een groep uit Canada.

Maart 2010: Op 13 maart is er een concert van DOR en een dag later de openingsavonden van de projecten van Michiel Ceulers, Nel Aerts en Johan Van Roy. Het project van Johan van Roy is in de kubusruimte. Op de instalraamlocatie is het hangen tussen twee projecten, het project van Anne Maes dat net afgelopen is en het project van Ann Vandersleyen dat er aankomt. Sinds eind 2009 hebben de instalramen een langere tijdsduur. In de Thomsensruimte zijn er meerdere presentaties. Eén is een terugblik op Feelestaste, een project dat in 2004 in Galerij Jan Colle plaats vond, twee is Other Sounds at Logos.