fbpx mei | croxhapox

mei

Mei 1990: Hugo De Leener (crox 4). André Posman (crox 5). Hans, Frank en Guido beslissen om van croxhapox een vzw te maken.
Mei 1991: crox 16, 3 zelfportretten. Croxhapox komt op straat terecht en gaat zo goed als meteen met het Copy Art project van start.
Mei 1992: Copy Art project 2. Hoet wringt het Signos-project de nek om.
Mei 1993/1994: niets.
Mei 1995: Hans van Heirseele (crox 27).
Mei 1996: Thomas Broadbent (crox 43, Zipper Room). Concert: Bart Maris & Filip Wauters. Thomas Broadbent (instalraam, crox 44). Harald Kubiczak (instalraam, crox 45). Luc Gobijn (instalraam, crox 46).
Mei 1997: Uli Vonbank-Schedler & Lisi Breuss (instalraam, crox 62). Griet Musschoot (crox 63). Dre Devens (crox 64). Performance: Piece for Typewriter, tin can, flute and voices.
Mei 1998: Frederik Cornelis, Marc De Clercq, Anja Hellebaut (crox 78).
Mei 1999: Philippe Vandenberg & Sylvain Cosijns. Concert: Daniël Volckaerts.
Mei 2000/2001: niets.
Mei 2002: Onderhandelingen met VZW Nucleo.
Mei 2003: Lucas Munichstraat 76/82, voorbereidende werkzaamheden.
Mei 2004: Peter Lagast (instalraam, crox 119). Dirk Peers (hommage, crox 120).

Mei 2005: instalraam Rik Soenen. Projecten van Anja Hellebaut en Samir Boudia. Spetterend optreden van het trio Final Detail. Publicatie van 2 crox-cards met werk van Anja Hellebaut. Recensie in >Foto+ (rubriek Galeriemania). Bevestiging van de erkenning door de Vlaamse Gemeenschap als Beeldend Kunstcentrum. Het mega-project BRAINBOX wordt uitgesteld tot najaar 2006.

Mei 2006: Sequel van BASICS 2 in Abdij Maagdendale (Oudenaarde). Projecten van Johan De Wilde (crox 178), Lucia Penninckx (crox 179) en Alda Snopek (crox 180). Project van Mario De Brabandere in de mediaruimte. Publicatie van croxboek NR 2, PARTICLES, van Johan De Wilde. Publicatie van een nieuwe reeks croxcards. De Algemene Ledenvergadering stelt Johan De Wilde aan als nieuw bestuurslid en keurt de nieuwe statuten goed. Sjoerd Paridaen treedt aan als voorzitter van het crox-bestuur, Joris Van der Borght als penningmeester.

Mei 2007: PRINCIPIUM (crox 210), een project van Merlyn Paridaen in de kubusruimte. Solo projecten van Peter Morrens (crox 211) en Dirk Zoete (crox 212). In Oudenaarde een 3de samenwerking met C.O.R.N.E.L.I.A, voor de tweede keer op rij onder het vaandel van Erfgoeddag. In de mediaruimte is er een project van Grégory Decock (F), Un Style Et Les Gants (crox 213). OBJECT (crox 214), eerst de straatperformance, dan het instalraam, is een project van Ian Kesteleyn. Op 27 mei is er een concert van De Historiaens (Brussel), tijdens de vernissage van het project van de Luikse kunstenaars Antoine Van Impe, Marie Zolamian en Yannick Franck. Yannick laat weten dat hij van plan is om in Gent te komen wonen. We tafelen bij Pasqualina. In de andere ruimte hebben we dan, eind mei, een project van Liesbeth De Fossé, een Belgische fotografe die in Parijs woont. Het is haar eerste solo project. Publicatie van crox-boek nr 7, WAADRUIM : LEGENDA, van Nicolas Leus.

Mei 2008: Finale van The Gentlemen's Gentlemen, een project van Brian Getnick en Noe Kidder (US). Frank Merckx en Robbert Goyvaerts, 1stejaars Multimediale Vormgeving, en de in Brussel wonende Duitse performer en cabaretière Marianne Vogt hebben de hoofdrollen. Er wordt de hele tijd door uitgebreid getafeld. In de Halvemaanstraat, Kidder en Getnick logeren er om de hoek, vinden muzikale soirées plaats. Laatste week van de projecten van Eva De Leener (crox 255), Steven Baelen (crox 256), Johan Gelper (crox 257) en Evelien Geysen (crox 259). Een instalraam van Stijn Van Dorpe met als titel 'een wandeling op de stoep in Gent waarbij ik, daar waar de muur onderaan een beetje naar voor steekt, even op het boordje loop' (crox 260). Op 7 mei een toonmoment van de afdeling Tekenkunst (kask). Projecten van Alda Snopek, Leen Persoons, Lucie Renneboog, Oana Cosug (RO) en Steffie Van Cauter. De pdf van het 10de crox-boek, een project van Peter Morrens, gaat naar de drukker.

Mei 2009: De eerste periode van het Zennestraatproject in Brussel, crox 299: Alda Snopek, Christophe Lezaire, Johan De Wilde, Marc Coene en Steffie Van Cauter. Zennestraat 17 is een samenwerking van o.a. Fortlaan 17, Secondroom, Q-O2, Les Bains Connective, Constant VZW, Croxhapox en nog een rits andere organisaties. In de croxruimte is er een door Stefaan Dheedene samengesteld groepsproject met werk van Niklaus Ruëgg, Frederik Van Simaey, Dries Verstraete, Deborah Delva en Stefaan zelf. In de ruimte waar sinds begin 2009 het TVF Art Archive van Svend Thomsen resideert, is een presentatie van Jan Op De Beeck en in de kubusruimte het derde deel van een project van Nel Aerts. Het TVF art archive zit aan nummer 3, wat voor de verandering in de mediaruimte getoond wordt. Werk van Worst (DK), Hugh Davies (GB), Dustbreeders + Junko, Le Cirque Invisible, Victoria Chaplin & Jean Baptiste Thierree, Sainkho Namtchyak, Joan La Barbara, Judy Donaway en Akio Suzuki. Een gastproductie op 7 mei: Morc Tapes met Boduf Songs en To Kill A Petty Bourgeoisie. De tweede editie van Brainbox gaat lekker hard naar de eindmeet toe: presentaties van unit 10 (Vadim Vosters, Marie Zolamian, Lucie Renneboog) en 11 (Adriaan Verwée, Dirk Zoete, Evert Defrancq). De meningen over het impact en het belang van de tweede editie zijn unaniem. In de andere ruimte, de zaal voorin, is er eind mei het begin van drie nieuwe projecten: Sonia Almeida (PT), Karen Vermeren en een samenwerking van Jan Dheedene en Michael Langeder. Op 30 mei tenslotte is er een lezing van Bruno De Wachter over een voettocht van Brussel naar Parijs en enkele interessante en hoogst vermakelijke mathematische verwikkelingen.
In Berlijn is er een samenwerking met Flachland Kunstverein en de Nederlandse editie van Lokaal 01. Stijn Van Dorpe, Anton Cotteleer en Nicolas Leus zijn van de partij (de eerste unit van Brainbox1) en via croxhapox ook nog Sarah Westphal. Aan het Berlijnse project nemen ook Nele Tas, Anouk Kruithof en Ada Van Hoorebeke deel. van en Nan-Ping Chang rijden naar Berlijn. 

Mei 2010: Remember To Forget The Congo, een project van Adam Geczy. Characters Make Stories, een door Stijn Van Dorpe samengesteld project. Publicatie van crox-boek nr 15, SUBITA ORATIO - SONARE MOTUS, een project van Hans Beckers. Het 15de crox-boek is een coproductie Kask-Croxhapox. De Algemene Ledenvergadering keurt jaarrekening 2009 en begroting 2010 goed. Marc Coene stapt op uit het bestuur. Zijn taak als werknemer is niet te combineren met een functie op bestuursniveau. Om zelfde reden stapte de artistiek directeur vier jaar eerder op uit het bestuur. In het bestuur zelf is een wissel, er is een nieuwe voorzitter, Stefaan Van Ryssen.

Mei 2011: Projecten van Mehdi-Georges Lahlou (FR), Daniël Dewaele, Bob Van de Putte en het Kunstkrematorium. Op de instalraamlocatie is een project van Kato Six. Op 28 mei is er een concertavond van Smeraldina-Rima: Jozef Van Wissem (NL) en Jeanne Madic (FR).

Mei 2012: crox 405, een instalraam van Peter Lagast. Van april tot juni resideert Bob Van de Putte in de hall van het fabriekspand, een in situ project met Triomfboog voor de nutteloosheid in de kunsten met gedenkplaat voor de onbekende kunstenaar. Een korte residentie van Jasmijn Krol (NL) als voorbereiding op jury en afstudeerproject. Een residentie van Bert Huyghe. Between The Lines, een coproductie met Tra Mundi, een project met 3gender fotograftie: Max Pinckers & Quinten De Bruyn, Tiane Doan Na Champassak (FR) en Marc De Clercq. Het project loopt van 13 mei tot 10 juni. Marc De Clercq: Hijra's, Indian 3gender, Man nor Woman. Dansperformance van Laura Neyskens. LOTUS van Max Pinckers en Quinten De Bruyn. Showroom - Natpwe van Tiane Doan Na Champassak. In de kubus een project van Peter Van Hecke. Op 25 mei een concert van Smeraldina-Rima: Aki Onda (JP/US) en Jeroen Vandesande & Pauwel De Buck.

Mei 2013: crox 436, een instalraam van Bieke Depuydt. Toonmoment van 3d bachelor fotografie Kask. In het hoofdprogramma van 12 mei tot 9 juni een cluster met solo projecten van Alda Snopek, Christophe Lezaire, Ivan Adriaens, Fiona Mackay, Wouter Feyaerts en een in situ project van Sofie Van Der Linden in de kubus. TVF art doc cinema presenteert Phaedra (1995) van Silviu Purcarete. Op 19 mei het derde crox-concert van Talibam!, performing 20th Century experimental graphic scores and modern composition. Het Belgische en luidruchtige Beyt Al Tapes als eerste act.

Mei 2014: Hard Gelag, een project van gastcurator Laurens Mariën met werk van Yann Bronder, Ingeborg Deglein en Bert Huyghe, featuring A Clean Well-Lighted Place, het frietkot van Frituur Roeland. Van 11 mei tot 8 juni Paulien Oltheten & Aukje Koks (NL), Marina Stavrou (GR), Tijana Lukovic (SR), de film We Are All Nathan Blanc van Laura Zuallaert en in de kubus een in situ project van Jolien Collen. TVF art doc cinema met een performance van Jaap Blonk (NL).