fbpx muurschildering | croxhapox

muurschildering

schilderen en tekenen op muren en aanverwanten

Barath, Kati (DE). crox 249 (2008). Een muurschildering met zwarte acrylverf.

Beverhoutplein 7, muurschildering in het trappenhuis. Op het tweede een strak en veelkleurig geometrisch ruitpatroon op witte fond, op het eerste een min of meer identiek ruitpatroon op zwarte fond. De croxruimte aan het Beverhoutplein, op de eerste verdieping van huisnummer 7, kon niet betreden worden zonder aan de muur met zwarte fond te passeren. Uitvoering: van. Realisatie: 1989-1990. Vernietigd in 1991 tijdens de grondige verbouwing van het pand. Gedocumenteerd door Edwin Carels en Guido De Bruyn.

BRAINBOX2 unit 2. crox 277 (2008). Christophe Lezaire, Marina Yee, Stijn Van Dorpe. Het is Marina die op het idee komt om de houten wand achterin de zaal roze te schilderen. Eerst is er ook wat tekst. Daar stappen ze van af. Het einderesultaat is een egaalroze wand, wat meegaat tot unit 4.

Cardoen, Philippe. crox 280 (2008). GM-project. Op tussenwand aangebrachte muurtekening. Meneer Cardoen ziet later wel over het hoofd om het werk te verwijderen.

CarianaCarianne (US). crox 118 (2004). De muren: begrenzing en huid van het project.

CCNOA. crox 269 (2008). Door CCNOA gecureerd groepsproject. Muurschildering in de corridor. Wie de auteur is, herinner ik me niet.

De twaalf werken (2010). Toonmoment van Meesterklas 5, Sint-Lucas Gent. In de zaal achterin brengt een van de studentes een wandbrede en muurhoge muurtekening aan. Het werk stelt voor een bos met zwarte, bladerloze bomen en hier en daar het silhouet van een rood figuurtje. Broodpapje in een klos van takken. Ook op de door Joris Van der Borght gemaakte schuifdeur wordt een muurtekening aangebracht.

Dewaele, Daniël. crox 370 (2011). Geplotte kleefletters op de muren van de zaal voorin, verste zaalhelft. Naar 10 talen getransponeerde versie van een tekst over Croxhapox.
crox 303 (2009). Identiek procédé, dit keer op de ruiten van Onderstraat 26. Een instalraam.

Geczy, Adam (AU). crox 335 (2010).
Remember To Forget The Congo. Locatie: zaal achterin. Alle muren zwart
geschilderd tot een hoogte van plusminus 2m50. Gedurende vijf dagen
brengt Adam Geczy met wtte verf de tekst van Voyage au Congo van André
Gide op de zwarte muren aan. De performance is te volgen via livestream.
Het oorspronkelijke plan was om de volledige tekst aan te brengen en
door te gaan met de performance tot de muren weer volledig wit waren.
Het wordt 5 dagen en een 50-tal bladzijden. http://voyageaucongo.blogspot.com

Goyvaerts, Robbert >Robbert & Frank

Kunstkrematorium. crox 371 (2011). Zelfde periode als het project van Daniël Dewaele. Andere zaalhelft. Geplotte kleefletters op de muur voorin. De tekst levert een min of meer didactische opsomming van bedenkingen over de betekenis en het nut van het Kunstkrematorium. Project gecoördineerd door de Berlijnse galleriste Julie August.

Leus, Nicolas. crox 314 (2009). Zennestraatproject, tweede periode. Muurschildering met
bleekbruine smurrie. Het zou om verf gaan. Leus heeft de verf op een
plek in Anderlecht gekocht. De verf is van zo'n bedroevende kwaliteit
dat er weinig mee aan te vangen maar een mens zou Leus niet zijn als hij
er toch wat mee deed.

Merkx, Frank >Robbert & Frank

Robbert & Frank. crox 294 (2009). Rode tape op muur. Het project is in de Thomsenruimte.

Schacht, Kelly. crox 277-9 (2009). Brainbox2 unit 9. Een tekst in de corridor, wit op zwart.

Schulze, Oliver (DE). crox 249 (2008). Werd door Kati Barath uitgenodigd om deel te nemen aan haar tweede solo project. Een van de ingrepen is een muurschildering met ecoline. We slagen er niet om het ding te verwijderen. Oliver is er het hart van in. Een jaar na de feiten komt Tim Onderbeke met de oplossing. Z'n vader werkt in een verffabriek. Ze brengen een stevige primer aan en werken het af met een laagje witte muurverf.

Stoop, Joop (NL). crox 271 (2008). Brengt met verf tekst op aan op de houten tussenwand. Best een klus om dat weer proper te zetten.

Van de Putte, Bob. crox 372 (2011). Project in de kubusruimte. Bob brengt de titels van de werken met potlood op de muur aan, naast, onder of boven het werk.

Vande Veire, Maud. crox 277-3 (2008). Brainbox2 unit 3. Een muurcollage met tekeningen, quarto, over de totale lengte van een van de muren in de zaal achterin. Unit 4 versnippert de tekeningen en unit 5 stopt ze in de houtkachel.

Van Dijck, Hannelore. crox 360 (2011). Project in de kubusruimte. Op het idee van badkamertegels gebaseerde geometrische houtskooltekening op 3 wanden van de kubusruimte. Min of meer verwant aan de door van gerealiseerde muurschilderijen in het trappenhuis van Beverhoutplein 7.

Van Swaef, Sven. crox 315 (2009), een project van Michel Couturier. In de
zaal voorin wordt een gyprocwand gebouwd. Van Swaef rijdt met z'n
antiquarische Citroën DS patat tegen het muurtje aan, en jawel, gaat er
dwars door. Met boter had het net zo goed gekund. Geen muurtekening in
de gebruikelijke zin des woords. Dat wordt van Van Swaef niet verwacht
en van Couturier evenmin.

Vermeren, Karen. crox 306 (2009). Inversie van het procédé. Karen Vermeren maakt schilderijen die specifiek met de structuur van de ruimte te maken hebben. In de schilderijen zit telkens een in situ kopie van de ruimte en ze brengt ze ook aan op net die plek die overeenstemt met het areaal van het schilderij.

Vosters, Vadim. crox 277-10 (2009).
Brainbox2 unit 10. Muurschildering met de lichtdonkercontrasten van een
meervoudige diaprojectie. Enorme ingreep waar een glazen wand van maar
liefst 9m bij kijken komt. De Verbeke Foundation springt bij.

Wolff, Renate (DE). crox 122 (2004).