fbpx bolvorm | croxhapox

bolvorm

Een metalen bol met een diameter van plusminus 50cm. Het ding, onderdeel van een installatie van Jan Carlier, komt in de hall van Backstage te hangen, locatie 1 van het vijfentwintiginstalramenparcours van En Passant (crox 18, 1991). Aan het ophangsysteem werden twee ganzenveren vast gemaakt. Waarom die ganzenveren er bij horen, is niet helemaal duidelijk. Met één krachtige slingerbeweging knalt de metalen bol door de ruit. (zie timetable)

De gigantische kauwgomballen van HAP maken tot drie keer toe deel uit van een groepsproject. Twee van die projecten, de sequel van Basics 2 (2006) en Verzamelwoede (2007), vinden in Oudenaarde plaats.

Een maquette van The German, een werk van Michaël Borremans, maakt deel uit van beide edities van Basics 2 (2005/2006). Het personage, waarvan zoals gebruikelijk niet helemaal duidelijk is waarmee hij zich bezig houdt, speelt met rode stippen, atomen of bolvormen, of wat het ook is.

Cellular Breathing (crox 246, 2008), een project van Els Soetaert. Transparante, aaneengekoekte bolvormen.

Aan één van de door Johan Gelper gemaakte machine-objecten (crox 257, 2008) zit een relatief kleine, zwarte bolvorm vast. Geen uitstulpsel, geen aanhangsel, er als een fietsbelachtige bolvorm aan toegevoegd.

Subsurface intern communication (while) seeking for a presentation, titel van het hectische en speelse project van Lucie Renneboog (crox 263, 2008). De installatie kan niet betreden worden tenzij je onder het koord door kruipt of er overheen stapt. Het koord is zaalbreed aangespannen en zit aan weerszijden aan een zwarte, gladde bolvorm vast.

De roze vorm, een gesmolten bolvorm, feilloos glad, een werk van Léopoldine Roux (FR), is niet het enige ronde object tijdens de CCNOA-presentatie in 2008. Aan een van de muren kwam een felgroene min of meer identieke maar veel kleinere quasi-bolvorm terecht. Alle werken zijn nadrukkelijk non objective, ze presenteren en representeren een vorm en meer niet.

Een roze, met blauwe bloemen versierde speelbal. Het ding hangt aan de houten tussenwand, tijdens het project van de Nederlandse kunstenaar Joop Stoop (crox 273, 2008), onder het chocolade Biafraantje (een werk van Wouter Cox) en tussen de vele honderden speels-expressieve tekeningen. Ik kan me niet herinneren of de roze speelbal me opgevallen was.

Een voetbal. Het is een van de vele objecten die deel uitmaken van de presentatie van Maud Vande Veire en Emmanuel Depoorter (crox 287, 2009). Half jaar later (crox 300) is 't een met verf bekladde theepot, een werk van de Zwitserse kunstenaar Niklaus Ruëgg.

Tal van bolvormen groot en klein, rond, soms minder rond en om een of andere reden, misschien op een enkele uitzondering na, allemaal geel. (collectief toonmoment beeldhouwkunst KASK, 2009)

In de kubusruimte komt een groene atomaire veelvorm te hangen met kringen die uit vijf en zes bolvormen opgebouwd zijn. (Johan Van Roy, crox 331, 2009)

c0de (crox 337, 2009). De digitale kloon van performer Nan-Ping Chang raapt bolvormen. De game waarin het personage aantreedt, is een werk van Yvan Vander Sanden.

De pastèque, grosse et de caractère féminin, die Mehdi-Georges Lahlou doormidden klieft met een roze naaldhak. Performance op het woonerf tijdens de openingsavond van crox 369, Construction Cubique ou de la pensée confuse (mei 2011).