fbpx Balkan | croxhapox

Balkan

1997. crox 65, Tomo-Savic Gecan. Een werk in situ in het souterrain van Aannemersstraat 54. Sjoerd Paridaen introduceert Savic-Gecan. Het wordt een project in het kader van Vurige Tongen. Hoofdlocatie van het project is de kerk aan het Sint-Pietersplein. Savic-Gecan gebruikt beide locaties, de Sint-Pieterskerk en het souterrain van croxhapox. De presentatie in de kerk verwijst naar die in het souterrain en vice versa. In het souterrain brengt hij een muurhoge glazen wand aan tussen het voorste en achterste deel van de ruimte.
crox 66, Slaven Tolj. Schrattenberg Periferie. Een instalraam met in situ presentaties van Apsolutno en Slaven Tolj.

2007. crox 227, een groepsproject met presentaties van West-Vlaamse en Noordfranse kunstenaars. Luk Berghe is net terug uit Albanië, waar hij z'n zoon, die Biologie studeert, heeft geholpen met het lokaliseren en bestuderen van tarantulas. De presentatie in de corridor is een beeldverslag van deze felbewogen episode. Het lokaliseren van de spinachtige was overigens niet zo moeilijk, onder elke kei bleek er een te zitten.
Later verneem ik dat Berghe junior maar liefst twee nieuwe soorten ontdekte. Omdat hij zich daar zelf niet mee kon of wenste bezig te houden, werden ze genoemd naar de Gentse professor die hij als mentor had. Of: naar mij genoemd (strakke blik, glimmende brilglazen) maar in praktijk door iemand anders ontdekt. Zouden ze daar een speciale uitgang voor hebben, in het Latijn?
crox 235, The F-Song. De Amerikaanse kunstenaar David Smithson woont in Keulen en verblijft net zo vaak in Kroatië, waar z'n echtgenote vandaan komt.

2010. crox 334, CHARACTERS MAKE STORIES, een project van Stijn Van Dorpe. Een van de kunstenaars is de Servische kunstenaar Assaf Gruber, die door Tatjana Pieters vertegenwoordigd wordt.