fbpx Tevels, Steven | croxhapox

Tevels, Steven

crox 450 (kubusruimte). UNTITLED. Singing Potatoes (2013). Aardappelen, microcontroller, audio versterker.

brain box01-26
foto: cristina amelia

Wat Steven Tevels zelf over dit project schrijft: "Singing Potatoes" bestaat uit acht aardappelen die in de vorm van een cirkel op een sokkel liggen met daarnaast een geluidsversterker en een 'reverb' effektpedaal. Bij het aanraken van deze aardappelen is er een 'orgel' geluid hoorbaar. Iedere aardappel staat voor een toon. Acht aardappelen vormen zo de gehele westerse toonladder, bestaande uit één octaaf plus de hoge 'Do'. Het menselijke lichaam bevat een zekere hoeveelheid elektriciteit die via de membraanpermeabiliteit van de huid, b.v. de vingertoppen, een signaal opwekken dat door een aardappel kan geleiden. De aardappel dient hier enkel als organische interface om zo het elektronische geluidscircuit binnenin te triggeren.

Wat ik over het werk weet, staat ongetwijfeld los van wat Steven Tevels bedoelt. Hoe heerlijk was het om aardappelen als toetsen te hebben, ronde toetsen die bovendien in een cirkel staan. Ik bedacht de ronde piano. Daar hadden we het over, een ronde piano, waarbij niet 100% duidelijk was of de toetsen zich aan de buiten- of aan de binnenkant hoorden te bevinden.
Het werk dat Steven in de kubusruimte presenteerde was overigens een eenvoudige, tot basisprincipes herleide variant van de audiosculpturen die hij maakt.