fbpx matinee | croxhapox

matinee

Gent Matinees. In 2005 was het croxhapox dat het plan op tafel gooide om een Gentse Nocturne te organiseren, in navolging van de succesvolle Antwerpse nocturne op donderdag. Tijdens vergaderingen hierover met een aantal betrokkenen werd het voorstel om bijvoorbeeld één keer per kwartaal een nocturne te houden van tafel geveegd. Een meerderheid zag meer in een matinee op zondag. De eerste matinee kwam er in 2008, ongeveer gelijktijdig met een eerste editie van het Stadsplan Beeldende Kunst. Het initiatief bleek aanvankelijk best succesvol, in croxhapox althans, waar we op betreffende zondagen makkelijk 200 bezoekers haalden, maar reeds in 2010 verwaterde het en zag het er ook heel even naar uit dat het gezamenlijke initiatief, ondanks de medewerking van Stad Gent, vroegtijdig aan z'n eind gekomen was. Tot Stad Gent zelf de draad weer opnam.
Aan Gent Matinees 4, de editie van zondag 15 maart 2009, namen dertien organisaties deel: croxhapox, Galerij Jan Colle, Galerie S. & H. De Buck, Galerie Jan Dhaese, Fortlaan 17, Grusenmeyer Art Gallery, HISK, Kiosk, Museum Dhont-Dhaenens, Tatjana Pieters, Verzameld Werk, Witte Zaal en Zebrastraat.
De 7de editie is die van 13 december 2009. Grusenmeyer Art Gallery en Witte Zaal zitten niet langer in het traject, alle andere organisaties wel en ook nog Kunst-Zicht. Het is het moment van Nick Ervinck's Warsubec op het dak van Zebrastraat, Stefaan Dheedene met Ghost Shift in het S.M.A.K. waar ze ook nog projecten van Michel François en Ben Benaouisse hebben en A Brief History of Imposture van Jasper Rigole, in Kiosk David Bade, Tatjana Pieters is nog in de Burggravenlaan, in Fortlaan 17 is er een expo van Manor Grunewald en bij Jan Dhaese een solo van Pavel Braila.