Museums of Belgium

Aire de Zwalm. 607 Kunst & Zwalm 2021.

Scan 1.jpeg

from the catalogue Museums of Belgium is één van de noemers waaronder Julie Lesenne en Matthias Nuytten werken. In hun werkproces gaan ze een relatie aan met een oorspronkelijke omgeving, waarbij ze observeren en analyseren hoe dingen er zich tonen. Deze waarnemingen monden uit in installaties van uiteenlopende media die een radicale ingreep vormen in die omgeving.
Schijnb aar absurd en tactiel ontkrachten deze tijdelijke ingrepen de vooropgestelde manieren van kijken en ontbloten ze een verrassende complexiteit van economische, vormelijke, historische en magische onderdelen. Door te kiezen voor ontmoetingen in een dagelijkse context, toont Museums of Belgium zich kritisch tegenover institutionele mechanismen die voorwerpen afzonderen van de manier waarop ze worden gebruikt.
Hun werk nodigt toeschouwers uit om mee te werken en de verzameling waarnemingen verder uit te breiden.

Sami en Saifalislam Firwana leren Museums of Belgium vliegers maken in 'Aire de Zwalm'. Dit wordt als een open atelier ontwikkeld voor en tijdens het festival, als een associatief, performatief verhaal over de ruimte, burgerschap en het poëtische potentieel van het aanleren. De lucht boven Zwalm functioneert er als onopgeëiste ruimte, die als achtergrond, zo gedacht, niet onverhevig is aan functionele, poilitieke of ideële verwachtingen. Msschien omdat de wetten van de fysica overal gelijk lijken, misschien omdat de lucht van niemand lijkt, misschien door dat blauwgrijs. Maar net zoals Museums of Belgium een denkbeeldig, onbestaand en toch logisch instituut vormt, zorgt de vlieger die zo gemakkelijk zo hoog vertrekt ervoor dat de vliegeraar daar zelf ook een beetje is, naargelang de weersomstandigheden. Met het vliegeren en met het aanleren lijkt het alsof we kunnen zeggen dat die lucht de onze is.
Een publicatie van de ontwikkelde verhaallijn zal verkrijgbaar zijn v anaf oktober 2021.

from the postcard Vliegen is altijd een beetje dromen.
Waar droom jij van? Teken of schrijf –thuis of ergens anders– je droom op een papiertje en stop het dan zeeer goed weg. Als je groter bent kan je nog eens kijken wat je droom was toen je kleiner was.