fbpx tafel | croxhapox

tafel

crox 12 (januari 1991), Wouter Cox - een tafel en een stoel; aan de stoel hangt een teeshirt met het opschrift 666, op het tafeltje staat een replica van wat een ontbijt had kunnen zijn. Ook tijdens En Passant (crox 18 - herfst 1991) bouwt WC een woonkamer na; dit keer gebruikt hij een salontafel.

crox 23 - de Peerstafel, een volledig uit zink vervaardigd meubel. Zou zich tegenwoordig ergens in Frankrijk bevinden.

crox 40 (1996). Het mosselpannetje van Broodthaers wordt geserveerd op een met een wit tafelkleed afgewerkte, kleine, ronde tafel.

crox 47 (juni 1996): het gesmolten meubilair van Juliane Heise.

crox 51 - Open Deuren, locatie 13: tafels, letters & minnekunst.

crox 64 (mei 1997): draagvlak voor de schrijfmachine tijdens de uitvoering van Piece for typewriter, tin can, flute and voices.

crox 82: het multifunctionele meubel van Holger Nickish.

crox 88 (januari 1999): De ademende tafel van Anton Cotteleer. Het bovenvlak van de tafel is een membraan.

crox 110 (november 2003) - BASICS 1: Tafel waarop o.a. de schetsboeken van Jos Van Meerssche terecht komen.

crox 113 (januari 2005) - een zelfportret aan de ontbijttafel, van Jan Willem Verherbrugge.

crox 120: door 4 schragen geschrankte tafelconstructie van circa 5 meter lang waarop het werk van Dirk Peers uitgestald wordt. Het meubel staat enigszins diagonaal.

In de hall wordt vanaf 2004 een plank op schragen gebruikt als display voor het gastenboek en de flyers.

crox 131 (januari 2005), 'Sacre Bordel' van J. Van der Borght. Eerste en enige project waarbij J. Van der Borght werk van zijn diverse alter ego's samenbrengt. De stukken worden uitgestald op een grote en labyrintische tafelconstructie waar ook een stelling deel van uitmaakt. Extra is een smalle plank op schragen waarop een grote soepketel terecht komt.

crox 135 (maart 2005) - Iconografisch element in het werk van Ante Timmermans.

crox 137 (maart 2005), Kausale Suzammenhang II, een contextuele installatie van Thomas Karz (D): TK kantelt de tafels die Ante Timmermans onbeheerd achterliet (wat de indruk wekt dat ze tussen de waterdruppels door dansen). Tot eind 2006 blijft het lekkende dak voor een prangend probleem zorgen. Andere kunstenaars die het vochtprobleem op een ingenieuze manier in hun project verwerken zijn Maria Degrève (april 2005) en Tinka Pittoors (april 2006). Na zomer 2006 is het lekkende dak definitief verleden tijd.

crox 154 (nov-dec 2005), ADMINISTRATION. instalraam van Samir Boudia. SB bouwt een kantoorruimte na. Op de tafel een schrijfmachine, een ringmap en een nietjesmachine, alles vervaardigd uit mdf en in een monochrome vaalgroene tint.

crox 188, BRAINBOX (2006). 'The Table', gefilmde performance van Stijn Van Dorpe. Hiervoor ontwerpt hij een tafel op wieltjes. De wieltjes bevinden zich niet alleen aan de onderkant van de tafelpoten maar ook aan de hoeken van het tafelblad. De tafel komt later in de hall terecht als display voor het gastenboek. Anton Cotteleer brengt twee vierkante Ikea-tafeltjes in, schildert ze zwart en plaatst ze bovenop de itonsculptuur. Op een van de tafels komt een Kaaba-achtige kubus van klei terecht. Evert Defrancq moduleert de klei tot een wolkachtige sculptuur, bezigheid die hij op film vastlegt. Een van de zijwanden van de itonsculptuur fungeert als projectievlak. Het bovenvlak verandert in een gebeeldhouwde modderstroom. Eén van beide Ikea-tafeltjes wordt uit het project verwijderd en belandt in de stockruimte, het andere tafeltje blijft deel uitmaken van de centrale sculptuur, doorgezakt onder het gewicht van de modderstroom. Unit 7 (het trio van unit 1: Nicolas, Anton en Stijn) fabriceren een gigantische, ovalen tafel die als podium fungeert.

14 april 2006: in crox2 komen een tweetal schminktafels terecht, vlak tegen de wand ter rechterzijde.

VERZAMELWOEDE (erfgoeddag 2007, project in Abdij Maagdedale). De technische dienst van Stad Oudenaarde maakt speciaal voor dit project een 50m lange tafel.

crox 312, BELGIAN MIX (september 2009), een HAP-project, als ik het goed heb het eerste na de beruchte ZORRO performance tijdens Kunst Zwalm een jaar eerder. Het project combineert 4 elementen, een foto, een tekening, een youtubepatchwork en een presentatie met flessen graanjenever op drie houten tafels, lang van stuk en op hoge poten. Elke fles is een mix van het inlandse product en een klein percentage uitheemse alcohol, een gemillimeterde balans gebaseerd op gegevens van de dienst bevolking.

crox 311, AN ACT IN 20 MINUTES (september 2009), een presentatie van de Nederlandse kunstenares Juul Sadée. Voor zover ik me weet te herinneren een project met een groot aantal tot plat vlak gereduceerde elementen die als display dienen voor monitoren, in totaal vijf stuks, en een chaotisch rendez-vous van tekens en voorwerpen.

crox 313, BUFFET GENT DAMPOORT, een film van Freya Maes. De tafels in de cafetaria van het Dampoortstation. Aan een van die tafels, een tafel vlak naast de ingang, zit Herman Chavez Aguilera. Hoe hij aan die exotische familienaam kwam, is niet helemaal duidelijk. Buffet Gent Dampoort heeft nog wat andere stamgasten. Zij zitten aan de andere tafels. Ze halen herinneringen op aan de mysterieuze Herman Chavez Aguilera die twee jaar eerder, putje winter, tijdens een uitschuiver vlakbij Gent Dampoort ten val kwam en kort nadien overleed.

crox 318, BEIJING-GENT (november 2009), het project van Roel Jacobs, een coproductie van De Garage, Circa en Croxhapox. Twee tafels. Op elke tafel staat een monitor. Een zithoek, hapjes.

crox 319, Hans Beckers, 'Tzwartetafeltjeconcert (november 2009). Het zwarte tafeltje is opnieuw van de partij tijdens het project van Adam Geczy (mei 2010), Remember To Forget The Congo. Hoewel het in croxhapox telkens om hetzelfde tafeltje gaat, tijdens de eerste editie van Brainbox (2006) ingebracht door Anton Cotteleer, verwijst de titel van het Beckersproject naar een ander tafeltje.
Ook Nel Aerts zit aan een tafeltje.